Ciężarne kobiety skarzą się na wiele dolegliwości. Dużą grupę stanowią dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Kobiety w ciąży mają ze względów oczywistych większy apetyt ale takie sensacje jak zgaga czy niestrawność mogą skutecznie uprzykrzyć im ulubione potrawy.
Dlaczego kobiety w ciąży cierpią na zgagę
Zgaga u ciężarnych podobnie jak zwykła zgaga objawia się pieczeniem w przełyku i tuż pod mostkiem, bólem w klatce piersiowej a nawet cofaniem się treści żołądkowej, gorzko-kwaśnym posmakiem w ustach oraz tzw. pustym odbijaniem się. Zgaga zazwyczaj towarzyszy osobom mającym nadwagę, jedzących tłusto lub/i pikantnie. Inaczej jest w przypadku kobiet w ciąży. U nich zgaga związana jest z podwyższeniem poziomu progesteronu (hormonu podtrzymującego ciążę), który jednocześnie powoduje zwiotczenie mięśnia zamykającego przejście pomiędzy żołądkiem i przełykiem. Na domiar złego powiększająca się macica uciska narządy w jamie brzusznej, a wśród nich również żołądek, którego treść tym łatwiej podchodzi do góry im większy jest płód. Objawy zgagi nasilają się w pozycji leżącej oraz podczas pochylania się, a także w stresie. Zgaga może się przerodzić w refluks. Różne pokarmy mogą nasilać lub łagodzić tę przykrą dolegliwość. Również palenie przyczynia się do powstawania zgagi (pomimo iż jest absolutnie zakazaną używką w ciąży, część przyszłych mam to lekceważy). Kobiety, które przed zajściem w ciążę miały nadwagę są bardziej podatne na wystąpienie zgagi w ciąży niż kobiety szczupłe. Zgaga najbardziej dokucza przyszłym mamom w trzecim trymestrze ciąży ale duża część kobiet zmaga się z nią już od poczęcia.
Leczenie i domowe sposoby
Czasami leczenie nie jest konieczne, a bardzo pomocna w złagodzeniu objawów zgagi jest zmiana codziennych przyzwyczajeń, zwłaszcza żywieniowych. Posiłki powinno się spożywać powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs , powinno się zjadać małe porcje ale częściej, unikać przejadania się zwłaszcza przed snem (ostatni posiłek powinno się spożyć 2 godziny przed snem). Niezwykle ważny jest też odpoczynek po posiłku, szybkie zrywanie się do różnych czynności bardzo sprzyja zgadze. Wystrzegać należy się: schylania się (lepsze będzie kucanie) i uciskania brzucha i talii ubraniami oraz paskami. Zaleca się natomiast spanie z głową uniesioną na około 20 centymetrów, aby utrudnić cofanie się soków żołądkowych do przełyku. Z diety należy wykluczyć potrawy pikantne, gorące, smażone, tłuste, owoce i soki cytrusowe, kwaśne jabłka, ocet, chrzan, niektóre przyprawy (jarzynka, maggi, sos sojowy), kwaśne warzywa (pomidory, kiszona kapusta i ogórki), warzywa wzdymające (cebula, kapusta, rośliny strączkowe), mięsa konserwowe, czekoladę, kawę, herbatę, cukier i miętę. Ważne jest też unikanie soli oraz sody i napojów gazowanych, które dodatkowo zwiększają objętość treści żołądkowej. Zaleca się natomiast codzienne spożywanie czosnku, który jest bogaty w allicynę, która pomaga zapobiegać zgadze (jeżeli drażni Cię zapach lub smak czosnku skuteczny będzie również czosnek w kapsułkach). Picie naparów z imbiru, korzenia mniszka lekarskiego, kopru włoskiego, melisy i rumianku również hamuje występowanie zgagi. Inne sprawdzone pokarmy i napoje łagodzące zgagę to: szklanka ciepłego mleka, migdały i siemię lniane (które zawiera naturalne śluzy zabezpieczające przełyk przed działaniem kwasu). Jeżeli pomimo stosowania się do tych podpowiedzi dolegliwości nadal są silne, należy skonsultować się z lekarzem. Najczęściej przepisywane w takich przypadkach są: leki zobojętniające kwas żołądkowy, w ich skład przeważnie wchodzi węglan wapnia i węglan magnezu. Nawet jeżeli treść żołądkowa się cofnie nie będzie ona paląca. Nowoczesnymi preparatami stosowanymi na zgagę są alginiany, które tworzą warstewkę na powierzchni trawionego pokarmu i izolują go od ścianek przełyku, takie leki przyspieszają również regenerację nabłonka przełyku. Przykładem leków zawierających alginiany są Rennie, Gaviscon, Alumag, Alusal, Refluxin, Gastrotuss.