Kobietom w ciąży często oprócz symptomów ciążowych towarzyszy wiele objawów ze strony układu pokarmowego. Są to przede wszystkim zaparcia i zgaga. Czym grożą i jak sobie z nimi radzić?
Przyczyny zaparć w ciąży
Zaparciami określamy oddawanie stolca rzadziej niż 3 razy w tygodniu, niepełne wypróżnienia, stolec o gęstej konsystencji oddawany z bólem lub uczuciem suchości, a także wzmożone i bolesne parcie na stolec. Główną przyczyną zaparć w czasie ciąży jest wpływ progesteronu. Wysoki poziom tego hormonu sprawia, że mięśnie jelit rozluźniają się, co skutkuje osłabioną perystaltyką i zaburzeniami wypróżnień. Dodatkowo powiększający się płód w macicy wywiera ucisk na jelita co jeszcze bardziej utrudnia oddanie stolca. Do problemów z zaparciami przyczyniają się też zła dieta i brak ruchu. Produkty wzmagające tę przykrą dolegliwość to białe rafinowane cukry tj. mąka i cukier, produkty lepkie i maziste takie jak budynie i kaszki, ale też o dziwo niektóre owoce np. banany i jagody, a także czarna herbata. Problemy z zaparciami nasilają się przy spożywaniu zbyt małej ilości płynów i braku aktywności fizycznej.
Ważna jest zmiana nawyków
Aby skutecznie walczyć z zaparciami musimy zacząć przykładać większą wagę do tego co jamy. Należy przede wszystkim ograniczyć produkty wzmagające zaparcia (wymienione powyżej), a zamienić je na produkty pełnoziarniste (pieczywo, makarony, kasze itp.), jeść dużo owoców (także suszonych) i warzyw. Bardzo ważne jest też picie odpowiedniej ilości płynów, powinno to być 2-3 litry dziennie, najlepiej w postaci niegazowanej wody mineralnej lub świeżych soków (soki z kartonu nie są najlepszym wyborem, lepsze będą świeże jednodniowe soki), herbatek ziołowych oraz produktów fermentacji mlekowej tj. kefirów, jogurtów itp. Aby jeszcze skuteczniej przeciwdziałać zaparciom wskazana jest regularna aktywność fizyczna. Dłuższy spacer, intensywniej pokonany odcinek znanej trasy czy domowa gimnastyka będą idealnym rozwiązaniem. Warto też zadbać o regularny „rytm dnia”, czyli starać się jeść posiłki, chodzić spać i do toalety o tej samej porze. Zwykle największe parcie odczuwamy zaraz po przebudzeniu, nie wolno go wstrzymywać gdyż odruch ten może zaniknąć. Kiedy wstajemy, tak zaplanujmy poranek aby spokojnie zjeść śniadanie i skorzystać z toalety.
Domowe sposoby
Kiedy pomimo stosowania się do zaleceń dietetycznych nadal męczą nas zaparcia można spróbować zastosować tzw. domowe sposoby. Jednym z nich jest kuracja suszonymi śliwkami – 5 lub 6 suszonych śliwek zalewa się gorącą wodą i pozostawia na noc, rano należy wypić wodę i zjeść śliwki. Taką kurację powinno się stosować przez miesiąc. Inną sprawdzoną metodą jest picie letniej wody z łyżeczką miodu na czczo pół godziny przed śniadaniem. Polecany jest też „kisiel” z siemienia lnianego, zmielone nasiona lnu należy zalać gorącym mlekiem lub wodą i spożyć przed snem. Warto wiedzieć, że jest owoc który posiada naturalne właściwości delikatnie przeczyszczające, jest nim kiwi, można go zjeść nawet 6 sztuk dziennie.
Co mogą nam zaoferować farmaceuci
W ciąży nie powinnaś brać żadnych leków na własną rękę, o wszystkich problemach porozmawiaj ze swoim lekarzem. Może on zalecić laktulozę, która jest fizjologicznym regulatorem wypróżnień, powoduje wchłanianie większej ilości wody do mas kałowych przez co sprawia, że stolec ulega rozrzedzeniu. Jest dostępna bez recepty. Innym płynem pomocnym przy zaparciach jest parafina ciekła, która rozmiękcza masy kałowe i ułatwia ich wydalenie, zabezpiecza też ściany jelit prze podrażnieniami. Recepty nie wymaga też zakup czopków glicerynowych, które u części kobiet sprawdzają się doskonale, jednak u niektórych powodują bóle brzucha. W regulacji problemów jelitowy pomocne będą gotowe probiotyki, które pozwolą zachować naturalne funkcjonowanie jelit.