Jakie witaminy przed ciążą

Jakie witaminy
Witaminy przed ciążą

W czasie ciąży każda kobieta powinna liczyć się ze zmianą trybu życia, a przede wszystkim diety. Znajdujące się w niej maleństwo potrzebuje wielu wiatmin i składników mineralnych, które zapewnią mu optymalne warunki. warto także zadbać o prawidłowe menu jeszcze przed poczęciem. Jakie witaminy powinna przede wszystkim przyjmować przyszła mama, żeby zapewnić dziecku prawidłowy i harmonijny rozwój?

Przygotowanie witaminowego menu trzeba obowiązkowo zacząć od witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Prawidłowo powinien być on przyjmowany przez kobietę minimum na 4-8 tyg. przed zapłodnieniem. Dlatego więc lekarze stale zalecają spożywanie go każdej kobiecie aktywnej seksualnie, u której występuje ryzyko zajścia w ciążę. Optymalna codzienna dawka kwasu foliowego wynosi 400 mikrogramów. Najlepiej spożywać je w formie jedno- lub wieloskładnikowych gotowych preparatów. warto także wzbogacić swoje menu w zielone warzywa, czyli np. brokuły, szparagi, szpinak, sałatę, brukselkę, soję oraz w owoce cytrusowe. W ten sposób można zapewnić sobie dodatkowe źródło tego ważnego składnika. Kwas foliowy jest niezwykle ważny dla prawidłowego rozwoju dziecka. Chroni płód przed pojawieniem się wad cewy nerwowej i układu nerwowego, które prowadzą do naprawdę groźnych powikłań, takich jak bezmózgowie, przepuklina mózgowa, czy rozszczep kręgosłupa. Istotne jest jak n

ajszybsze rozpoczęcie spożywania witaminy B9, gdyż o występowaniu tych decydują 3-4 pierwsze tygodnie ciąży.

Kolejną ważną witamina, którą powinna przyjmować kobieta marząca o potomstwie jest tzw. witamina na płodność, czyli witamina E. Niedobór tej witaminy często bywa przyczyną wcześniejszego porodu, a także występowania wielu poważnych chorób, np. mukowiscydozy, retinopatii, czy różnych wad wrodzonych. Należy także uważać na nadmiar witaminy E. Hiperwitaminoza może wywoływać krwawienie, zaburzenia agregacji płytek krwi oraz osłabiać układ immunologiczny. Codzienna zalecana dawka dla kobiet planujących macierzyństwo, to 8 mg, natomiast dla ciężarnych i tych karmiących, to 12-14 mg. Witaminę tę możemy znaleźć w takich produktach jak, np.: olej słonecznikowy, orzechy laskowe, migdały, olej rzepakowy, sojowy, jajka, szparagi, czy szpinak.

ważne jest także przyjmowanie odpowiedniej ilości witamin w czasie, gdy kobieta już zajdzie w ciążę. W tym czasie wzrasta aż dwukrotnie zapotrzebowanie na żelazo, wapń, białko, cynk, jod, witaminę A, C oraz beta-karoten. Ich brak może spowodować rozmaite zagrożenia dla prawidłowego rozwoju maleństwa. Odpowiednią ilość żelaza przyszła mama może znaleźć np. w czerwonym mięsie, jajach, suszonych owocach i produktach pełnoziarnistych. Spożywanie produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu, ryb oraz chudego mięsa zapewni jej zwiększoną dawkę wapnia i białka. Warto zadbacć także o obecność w menu takich produktów jak: owoce cytrusowe, truskawki, maliny, czarna porzeczka, czerwona papryka, pomidory, sałata. Są one drogocennym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy takich jak witamina A i C.

zp8497586rq

1 KOMENTARZ

  1. Wpisz treść komentarza dsad asd as
    das
    d
    as
    d
    as
    pełnoziarnistych. Spożywanie produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu, ryb oraz chudego mięsa zapewni jej zwiększoną dawkę wapnia i białka. Warto zadbacć także o obecność w menu takich produktów jak: owoce cytrusowe, truskawki, maliny, czarna porzeczka, czerwona papryka, pomidory, sałata. Są one drogocennym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy takich jak witamina A i C.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here