Podczas układania swojej diety kobieta w ciąży musi pamiętać o tym, że je nie tylko dla siebie, ale także dla rozwijającego się w jej łonie maluszka. Na pierwszym miejscu musi postawić, jakość a nie ilość. Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis dla kobiety w ciąży.
Jadłospis przyszłej mamy powinien być opracowany na podstawie piramidy zdrowego odżywania. Najlepiej skonsultować go ze specjalistą, tak by składał się ze zbilansowanych posiłków i co najważniejsze zawierał wszystkie niezbędne dla dziecka składniki odżywcze, witaminy i makroelementy. Dzięki temu maluszek urodzi się zdrowy a w przyszłości jego metabolizm będzie pracował bez przeszkód. Dodatkowo odpowiednio ułożony jadłospis sprawi, że przyszła mama uniknie wielu ciążowych dolegliwości, takich jak zaparcia, zgaga czy anemia. Ponadto wybrane z głową produkty wpłyną na to ile kilogramów przyszła mama przytyje.
Zaproponowana przez nas dieta nie jest dietą indywidualną, dlatego najlepiej skonsultować ją ze specjalistą, lub wykorzystywać tylko niektóre propozycje do skomponowania swojego własnego jadłospisu. Przyszła mama musi pamiętać także o przyjmowaniu przynajmniej dwóch litrów płynów dziennie, najlepiej gdyby była to niegazowana woda mineralna, świeże soki owocowe lub warzywne albo herbaty owocowe lub ziołowe napary. Ważne jest nie tylko, co jemy, ale także jak jemy. Posiłki należy spożywać regularnie, w spokojnej atmosferze, dokładnie przeżuwając kęsy. Posiłków nie wolno łączyć, a ostatni należy zjadać dwie, trzy godziny przed snem.
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie:
- Płatki owsiane;
- Biały ser;
- Jogurt;
- Nasiona dyni, słonecznika, siemienia lnianego;
- Suszone owoce;
- Mandarynka;
- Herbata z mniszka lekarskiego;
Suche produkty, typu płatki, nasiona, owoce napęcznieją, jeśli zaleje się je wrzącą wodą wieczorem dzień wcześniej.
Drugie śniadanie:
- Pełnoziarniste pieczywo;
- Pasta jajeczna;
- Rzodkiewki;
- Sok pomidorowy;
Obiad:
- Zupa warzywna;
- Gotowany filet z piersi kurczaka;
- Ziemniaki;
- Surówką z marchewki i chrzanu;
- Kompot;
Podwieczorek:
- Pełnoziarniste pieczywo;
- Masło;
- Pieczeń z indyka;
- Pomidor;
- Herbata owocowa;
Kolacja:
- Filet z dorsza;
- Warzywa na parze;
- Kasza gryczana;
- Herbata z nagietka;