Dieta w ciąży przy anemii

Dieta w ciąży przy anemii

Anemia to jedna z najczęstszych dolegliwości, z którymi zmagają się kobiety w ciąży. Lekarze zaznaczają, że anemia dotyka prawie połowy przyszłych mam. Jak walczyć z anemią? Co jeść? O jakie produkty wzbogacić dietę? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule.

Co to jest anemia?

Anemia, inaczej niedokrwistość, spowodowana jest zazwyczaj niedoborem żelaza w organizmie. Przyczyną może być dieta uboga w ten pierwiastek, ale również jego słaba przyswajalność czy zbyt duże wydalanie go z organizmu. Przyszła mama najczęściej dowiaduje się o anemii podczas kontrolnych badań krwi, które powinno wykonywać się, co miesiąc. Im wcześniej zostanie anemia wykryta, tym szybciej można podjąć działania zapobiegające niedoborom żelaza, które są niebezpieczne dla rozwoju dziecka w łonie matki.

Dlaczego żelazo jest takie ważne?

Żelazo jest niezbędnym pierwiastkiem, który uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek, erytrocytów. To dzięki nim i zawartej w nich hemoglobinie tlen transportowany jest z płuc do każdej komórki ciała. Jeśli w organizmie jest za mało żelaza, to brakuje w nim także erytrocytów i hemoglobiny a do komórek transportowana jest bardzo mała ilość tlenu. Dlatego też bardzo ważne w czasie ciąży są badania morfologiczne, dzięki którym można szybko zdiagnozować anemię. Ponadto towarzyszą jej również inne objawy, między innymi, blada cera, brak energii, senność, kłopoty z koncentracją, zmniejszona odporność, zajady, rozdwajanie włosów i paznokci czy kiepski nastrój. Oczywiście wszystko to wpływa również na dziecko, które przy nieleczonej anemii może urodzić się słabsze i z niższą wagą urodzeniową.

Anemia w ciąży

Jak już wcześniej zaznaczaliśmy anemia jest dość niebezpieczna dla rozwoju płodu. Dlatego przyszła mama powinna dostarczać żelazo do swojego organizmu z zewnątrz, czyli wraz z przyjmowanym pokarmem. Lekarze zaznaczają, że kobieta potrzebuje około 14 miligramów żelaza na dobę, w przypadku kobiet w ciąży zapotrzebowanie organizmu na żelazo wzrasta prawie dwukrotnie i wynosi około 26 miligramów. Gdy kobieta oczekuje dziecka w jej organizmie zachodzą różnorodne zmiany, które dotykają także układu krwionośnego. Krew rozrzedza się, zwiększa się ilość osocza i spada poziom hemoglobiny. Jeśli spadnie poniżej 11g/dl oznacza to anemię. Oczywiście także maluszek w brzuchu korzysta z żelaza dostarczonego do organizmu mamy, przez co zapasy tego pierwiastka musza być stale uzupełniane.

Dieta przy anemii

Kobieta w ciąży musi pamiętać o odpowiedniej diecie, która powinna być bogata w żelazo. W ten sposób nie doprowadzi ona do powstania czy nasilenia się anemii. Żelazo powinno być dostarczane do organizmu przyszłej mamy zarówno z produktów pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Bogate w żelazo są między innymi zielone warzywa liściaste, czerwone mięso ( należy pamiętać, aby było chude), suszone morele, razowe pieczywo, jajka czy sardynki. Przyswajanie żelaza przez organizm kobiety w ciąży jest możliwe tylko przy odpowiedniej ilości witaminy C, B6 i B12. Kobieta w ciąży powinna pamiętać także o przyjmowaniu kwasu foliowego, który jest niezbędny w prawidłowym rozwoju każdego dziecka. Ciecierzyca, brązowy ryż, brokuły, szparagi i ciemne pieczywo są naturalnymi źródłami kwasu foliowego. Oczywiście najlepiej swoją dietę skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę, który może zalecić przyjmowanie suplementów, uzupełniających niedobory witamin i minerałów. Przypominamy, że stosowane ich na własną rękę może być szkodliwe. Podczas ciąży warto ograniczyć kawę i czarną herbatę, które negatywnie wpływają na wchłanianie się do organizmu żelaza. Napoje te najlepiej zastąpić świeżymi sokami owocowymi. Szczególnie polecamy sok żurawinowy, który nie tylko zawiera żelazo, ale dba także o drogi moczowe przyszłych mam.

Produkty bogate w żelazo, które powinny znaleźć się na stałe w jadłospisie przyszłej mamy:

  • jajka, szczególnie żółtka;
  • chude czerwone mięso (wołowina, cielęcina);
  • wątroba, podroby;
  • ryby, ale nie tłuste, na przykład tuńczyk;
  • natka, świeżej pietruszki;
  • warzywa liściaste, szczególnie te żółte i zielone;
  • rośliny strączkowe;
  • botwina;
  • szpinak;
  • razowe, ciemne pieczywo, gruboziarniste kasze, mąka pszenna- czyli wszystko to, co zawiera nieprzetworzone ziarna zbóż;
  • kakao;
  • twaróg;
  • suszone morele, śliwki, rodzynki;
  • sezam;

Przykładowy jadłospis dla kobiety w ciąży, która ma anemię:

Śniadanie:

  • Trzy kromki pełnoziarnistego pieczywa;
  • Pasta z tuńczyka z białym serem i pietruszką;
  • Pomidor;
  • Szklanka soku owocowego, na przykład: żurawinowego;

Drugie śniadanie:

  • Garść suszonych moreli;
  • Grzanka z pieczywa pełnoziarnistego;
  • Herbata z pokrzywy;

Obiad:

  • Zupa brokułowa;
  • Kasza gryczana;
  • Bitki wołowe;
  • Surówka z kiszonej kapusty i jabłka:
  • Szklanka soku żurawinowego;

Podwieczorek:

  • Jogurt naturalny ze świeżymi owocami; 

Kolacja

  • Wątróbka z warzywami;
  • Trzy kromki pieczywa pełnoziarnistego;
  • Herbata owocowa;

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here