Dobór właściwych składników odżywczych w pierwszym trymestrze ciąży może mieć decydujący wpływ na rozwój dziecka. Przez pierwsze trzy miesiące od zapłodnienia kształtują się i rozwijają najważniejsze organy płodu. Jak zaznaczają specjaliści w pierwszym trymestrze ciąży nie wzrasta zapotrzebowanie na energię. Dlatego przyszła mama nie musi spożywać dodatkowych kalorii. Jej dieta, w zależności od wieku, budowy ciała, czy trybu życia powinna zawierać około 2000-2300 kalorii dziennie. Najważniejsze by przyjmowane produkty były zróżnicowane i pełnowartościowe.
Przyszłe mamy na początku ciąży skarżą się na uciążliwe dolegliwości- nudności i wymioty, które mogą utrudniać zachowanie zdrowej diety. Nudności najczęściej dają o sobie znać z samego rana. Aby je ograniczyć należy przed wstaniem z łóżka zjeść małą, suchą przekąskę, na przykład herbatniki zbożowe lub sucharki. W czasie dnia natomiast należy jeść więcej małych posiłków i pić około dwóch- trzech litrów płynów. Na ciążowe dolegliwości z pierwszego trymestru niezastąpiona jest woda. Zapobiega ona odwodnieniu, które jest niebezpieczne dla przyszłej mamy i dziecka oraz nieprzyjemnym zaparciom. Należy ją pić dość często w ciągu dnia. W walce z nudnościami pomogą na pewno herbatki owocowe, napar z melisy, rumianku czy imbiru a także mleko. Przyszła mama powinna zwrócić szczególną uwagę, na jakość produktów, które włącza do swojej diety. Muszą być one świeże, a jeśli chodzi o owoce i warzywa, porządnie umyte. Kobiety w ciąży musza zrezygnować z surowych produktów oraz tych zawierających dużo tłuszczów zwierzęcych, cholesterolu, konserwantów, cukrów i barwników. W codziennym jadłospisie powinny się znajdować produkty naturalne i nieprzetworzone zawierające kwas foliowy, wapń i białko.
Kwas foliowy znajduje się w wielu produktach, między innymi szpinaku, sałacie, brokułach, produktach zbożowych, rybach i czerwonym mięsie. W czasie ciąży zapotrzebowanie na tą witaminę znacznie wzrasta i nie wystarczy przyjmować go razem z pożywieniem. Należy skorzystać więc z suplementów diety, po wcześniejszym skonsultowaniu się z lekarzem. Dlaczego kwas foliowy jest taki ważny? Po pierwsze sprzyja on rozwojowi dziecka. Po drugie wpływa na jego wagę. Po trzecie chroni przed wadami cewy nerwowej u płodu. W czasie pierwszego trymestru wzrasta także zapotrzebowanie na wapń. Niedobór tego pierwiastka negatywnie wpływa na kości przyszłej mamy i rozwój kości u dziecka. Odpowiedni podaż wapnia chroni nie tylko przed odwapnieniem, ale także zabezpiecza przed nadciśnieniem i przedwczesnym porodem. Dlatego tez w diecie przyszłej mamy nie może zabraknąć mleka, a jeśli kobieta jest na nieuczulone, może je zastąpić kefirem, jogurtem naturalnym lub twarogiem. Białko zawarte w chudym mięsie, jajkach, roślinach strączkowych i rybach jest budulcem niezbędnym w prawidłowym rozwoju dziecka. Podobnie jak zawarty w tłustych rybach takich jak łosoś, śledź czy makrela tłuszcz omega-3, który jest szczególnie ważny w rozwoju mózgu i wzroku maluszka rozwijającego się w łonie. Zapotrzebowanie na ten kwas w pierwszym trymestrze wzrasta czterokrotnie. Produkty zawierające ten tłuszcz powinny znajdować się w diecie przyszłej mamy do końca ciąży.
W czasie pierwszego trymestru ciąży przyszła mama powinna przytyć około dwóch-trzech kilogramów. Kobieta w ciąży powinna zwrócić uwagę na jakość spożywanych posiłków a nie ilość. Ma jeść „dla dwojga” a nie „za dwoje”. Konieczne jest więc zastosowanie się do kilu zasad. Przyszła mama musi wykluczyć z diety alkohol i jedzenie, które dostarcza puste kalorie, mowa o fast foodach i słodyczach. Warto ograniczyć picie kawy. Posiłki powinny być urozmaicone. Porcje muszą mniejsze, ale przyszła mama powinna jeść częściej, minimum pięć razy dziennie. Owoce i warzywa należy dokładnie myć, gdyż mogą być źródłem toksoplazmowy. Z diety powinny zniknąć produkty surowe i niedogotowane, które mogą być przyczyną salmonelli bardzo niebezpiecznej dla płodu.
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie:
- Płatki zbożowe z jogurtem naturalnym;
- Herbata owocowa;
Drugie śniadanie:
- Pełnoziarniste pieczywo z masłem, dwa listki sałaty, pełnotłusty twarożek z dodatkiem rzodkiewkami;
- Sok owocowy;
Obiad:
- Pierś z indyka, kasza gryczana, sałatka z jarmużu;
- Sok pomidorowy;
Podwieczorek:
- Pełnoziarnista tortilla z warzywami, na przykład: ogórkiem, czerwoną papryką;
- Woda mineralna;
Kolacja:
- Kurczak na parze, sałatka ze świeżych warzyw;
- Herbata z nagietka;