Odpowiednia dieta jest dla kobiety w ciąży podstawą. Przyszła mama musi wiedzieć, co jest niezbędne w jej diecie a czego musi unikać. W artykule wymieniamy dziesięć produktów, które muszą zniknąć z jadłospisu kobiety spodziewającej się dziecka.
Ciążą to niezwykły czas. Przyszła mama musi wtedy otoczyć swoje ciało szczególną troską. Staje się ono bowiem miejscem rozwoju dziecka. Wszystkie stresy, trudy a także pokarmy są odczuwane przez maluszka. Warto wiedzieć, co należy wyeliminować z jadłospisu by dziecko urodziło się zdrowe. Poniżej produkty, z których kobieta w ciąży musi zrezygnować.
Po pierwsze, alkohol. W czasie ciąży należy całkowicie zrezygnować z alkoholu. Wypicie nawet najmniejszej ilości może być niebezpieczne dla rozwoju płodu. Dzieci, których matki piły w czasie ciąży mogą urodzić się z płodowym zespołem alkoholowym (FAS). Alkohol zwiększa także ryzyko poronienia i śmiertelność dzieci.
Po drugie, kofeina. O tym czy można i w jakich ilościach pić kawę w czasie ciąży pisaliśmy we wcześniejszych artykułach. Przypominamy jednak, że kofeina znajduje się nie tylko w kawie, ale także mocnej czarnej herbacie i coli. Kofeina dostaje się przez łożysko do organizmu dziecka. Może niekorzystnie wpływać na rozwój dziecka. Zwiększa także ryzyko poronienia. Kofeina ma także właściwości moczopędne, odwapnia i odwadnia organizm. Utrudnia także przyswajanie żelaza, które jest niezbędne w czasie ciąży.
Po trzecie, gazowane, sztucznie barwione napoje. Oprócz swoich wątpliwych smakowych właściwości, napoje tego typu nie dostarczają do organizmu żadnych potrzebnych składników. Przeciwnie niekorzystnie wpływają na poziom elektrolitów i zawierają puste kalorie.
Po czwarte, produkty z niepasteryzowanego mleka. Jedzenie niepasteryzowanego mleka i wyprodukowanych z nich serów miękkich typu camembert czy serów pleśniowych może powodować nadkwaśność i wzdęcia.
Po piąte, surowe jajka, gdyż mogą być zakażone salmonellą oraz surowe mięsa i wątróbka. Kobiety spodziewające się dziecka powinny wykluczyć z diety produkty z surowego, półsurowego mięsa a także ryb, owoców morza czy pasztetów. Wszystko ze względu na to, że mogą się w nich znajdować bakterie i pasożyty. Dodatkowo ich zjedzenie może spowodować zakażenie toksoplazmozą lub listeriozą, które nie tylko w czasie ciąży są bardzo groźne. Przyszła mama powinna unikać wątróbki, która zawiera dużo witaminy A, która w nadmiarze jest szkodliwa dla dziecka.
Po szóste, dania instant i tak zwane „śmieciowe” jedzenie. Kobiety w ciąży powinny unikać jedzenia konserw i dań z torebek. Zawarte w nich sztuczne dodatki, konserwanty i substancje stabilizujące niekorzystnie wpływają na pracę nerek zarówno przyszłej mamy jak i dziecka. Z diety powinny zniknąć też kaloryczne i zawierające szkodliwe tłuszcze dania fast- food, frytki i chipsy.
Po siódme, dania nieświeże, niedogotowane i pół surowe. W czasie ciąży zatrucia pokarmowe są bardzo niebezpieczne zarówno dla przyszłej mamy jak i dziecka. Ostre zatrucia bakteriami mogą w najgorszym przypadku doprowadzić do poronienia lub przedwczesnego porodu.
Po ósme, cukier. Szczególną uwagę przyszła mama powinna zwrócić na produkty zawierające sztuczne słodziki, które są odżywczo bezwartościowe. Warto ograniczyć także słodycze, szczególnie te kupowane w sklepach, zawierające niezdrowy utwardzony tłuszcz cukierniczy, w którym są izomery trans kwasów tłuszczowych. Specjaliści alarmują, że niekorzystnie wpływa on na rozwój płodu.
Po dziewiąte, sól. Nadmiar soli jest szkodliwy, szczególnie w drugiej połowie ciąży. Z diety przyszłej mamy powinny zniknąć wszystkie dosalane produkty, Sól zatrzymuje wodę w organizmie i może prowadzić do nieprzyjemnych obrzęków nóg, rąk i twarzy.
Po dziesiąte, zioła. Niektóre zioła szkodliwie działają na płód, szczególnie żen-szeń, rozmaryn, tymianek, chmiel i cząber. W czasie ciąży należy zrezygnować także z kruszyny i aloesu- które są moczopędne i spowodować mogą odwodnienie i przekrwienie narządów.