Dieta w ciąży bliźniaczej

Dieta w ciąży bliźniaczej

Dla przyszłych rodziców wiadomość o ciąży bliźniaczej jest bardzo często dużym zaskoczeniem, ale także podwójną radością. Wraz z radosną nowiną pojawia się jednak u przyszłej mamy wiele pytań, między innymi o dietę. Czy jeśli w pojedynczej ciąży kobieta w ciąży powinna jeść za dwoje to mama bliźniaków musi jeść za troje? Na to i inne pytania odpowiadamy w artykule.

W diecie kobiety spodziewającej się bliźniaków podobnie jak w diecie każdej przyszłej mamy powinien dominować zdrowy rozsądek. Miejsce tłustych i tuczących przekąsek oraz napojów gazowanych z dużą ilością cukru powinny zastąpić urozmaicone posiłki pełne warzyw i owoców. Soki natomiast powinny zastąpić mocną kawę i herbatę. Najważniejsze by rozwijające się w brzuchu mamy maluchy dostawały wystarczającą ilość substancji odżywczych, dzięki którym będą mogły prawidłowo się rozwijać. Największym zmartwieniem kobiet w ciąży bliźniaczej są narodziny dzieci z niską masą urodzeniową. Rzeczywiście ciąże mnogie kończą się przed czasem i maluchy są mniejsze. Dzięki odpowiedniej diecie można jednak zwiększyć szansę dziecka by urodziło się z prawidłową masą urodzeniową.

Specjaliści zaznaczają, że przyszła mama spodziewająca się bliźniaków nie musi jeść za troje. Najważniejsze to dostarczać odpowiednią dawkę składników mineralnych. Suplementację najlepiej skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę. Ważne by nie przesadzić ze zwiększeniem ilości przyjmowanych kalorii. Kobiety w ciąży bliźniaczej powinny zachować normę, która obowiązuje w ciąży pojedynczej lub, w zależności od sytuacji, zwiększoną o około 500 kalorii. Nadwaga i otyłość mogą zaszkodzić ciąży i rozwojowi dzieci. Waga przyszłej mamy bliźniaków rośnie jednak szybciej i pod koniec ciąży kobieta może ważyć o około 15-20 kilogramów więcej. Ważne by przyjmowane przez przyszłą mamę pokarmy były najwyższej jakości i zawierały niezbędne w rozwoju dziecka witaminy, minerały i białko. Należy pamiętać także o przyjmowaniu zalecanych przez lekarza preparatów z witaminami, kwasem foliowym czy żelazem. Dzięki temu ryzyko wystąpienia anemii w ciąży będzie mniejsze.

Wiele kobiet w ciąży mnogiej skarży się na uciążliwe dolegliwości związane z przewodem pokarmowym. Zgaga, nudności czy wymioty częściej dotykają mamy spodziewające się bliźniaków. Mogą również powodować, że stosowanie zbilansowanej diety jest niezwykle trudne. Rozwijające się w macicy maluszki naciskają na żołądek i prowadzą do zmniejszenia się jego objętości. Specjaliści radzą, by w takiej sytuacji jeść mniejsze porcje w krótszych odstępach czasu i składające się z bardziej wartościowych produktów. Zamiast trzech obfitych posiłków przyszła mama bliźniaków powinna jeść sześć mniejszych. Nie warto także zapychać żołądka bezwartościowymi produktami, takimi jak słodycze czy jedzenie z fast foodów. Ważny jest także odpoczynek. Kobiety nie tylko w ciąży bliźniaczej znacznie szybciej się męczą, spowodowane jest to zarówno wzrostem wagi, osłabieniem jak i dzieleniem się składnikami odżywczymi z rozwijającymi się w łonie dziećmi. Organizm regeneruje się najszybciej podczas snu. Przyszła mama powinna spać około dziesięć godzin i robić sobie w czasie dnia drzemki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here