Dieta przed ciążą

Dieta przed zajściem w ciążę

Oczywiste jest, że przyszła mama powinna wyjątkowo ostrożnie dobierać jadłopis. Ciało kobiety przez kolejne 9 miesięcy będzie stanowiło środowisko zewnętrzne dla rozwijającego się maleńkiego organizmu. Rozwój będzie przebiegał prawidłowo tylko wówczas, gdy środowisko to będzie przyjazne. Co więc powinna jeść, a czego unikać kobieta w ciąży, aby stworzyć nienarodzonemu jeszcze dziecku optymalne warunki?

Jadłospis przyszłej mamy musi być przede wszystkim bogaty w witaminy. Cennym ich źródłem są owoce i warzywa. Każdy posiłek powinien ich zawierać ok. stu gramów. Zawierają one także błonnik, dodatkowo regulując pracę jelit i zapobiegając zaparciom. Ważne, aby już przed zajściem w ciążę zmienić swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze. Najlepiej jeść regularnie, mniejsze posiłki, ale częściej dbając przy tym o ich urozmaicenie. Jadłospis powinien być także bohaty w wapń, żelazo, witaminę D, witaminę C oraz cynk. Można je znaleźć w takich produktach jak pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż, makaron, płatki owsiane, a także mięso, jajka, rosliny strączkowe, orzechy, oliwa, olej. Istotne są również substancje budulcowe, czyli zwłaszcza białko, które w znacznej ilości występuja w mleku i jego przetworach oraz potrwach mięsnych. Ważne jest także przyjmowanie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-

3 oraz omega-6 znajdujące się w rybach, a które pozytywnie wpływają na poziom cholesterolu.

Dieta powinna być urozmaicona. Przyszła mama najlepiej, aby spożywała 5 mniejszych posiłków dziennie. Należy zadbac o to, aby były one smakowite i prawidłowo przyrządzone. Kobieta w ciąży powinna zadbać o swoją wagę. Zarówno niedowaga, jak i nadwaga mogą mieć negatywny wpływ na rozwój małego organizmu. Prawidłowe BMI, czyli stosunek masy ciała do wzrostu w metrach do kwadratu, dla kobiety przed ciążą powinien mieścić się w granicy 20- 25.

Ciąża, to niezwykle ważny okres dla organizmu kobiety. Dla prawdidłowego rozwoju maleństwa jednak równie istotne jest odpowiednie przygotowanie przyszłego ojca do poczęcia przez wprowadzenie właściwej diety przed podjęciem decyzji o ciąży. Tryb życia mężczyzny, a także jego nawyki żywieniowe mają ogromny wpływ na jakość nasienia. Oboje przyszli rodzice powinni bezwzględnie odrzucić wszelkie używki. Zarówno nikotyna, jak i alkohol negatywnie wpływają na rozwój płodu oraz mogą znacząco obniżyć poziom intelektualny maleństwa.

Kobieta powinna także zażywać kwas foliowy, o czym na pewno poinformuje ją lekarz. Najlepiej jednak, aby był on przyjmowany już na 3 miesiące przed poczęciem, dlatego wskazane jest, aby stosowały go wszystkie kobiety w wieku rozrodczym, które współżyją. To bardzo ważna witamina z grupy B, która wpływa na prawidłowy rozwój płodu zapobiegając wadom wrodzonym u potomstwa. Suplementacja kwasu foliowego jest niezwykle istotna, ponieważ ludzki organizm sam nie jest w stanie jej wyprodukować, dlatego cały jej zapas bezwględnie musi pochodzić z diety.

zp8497586rq

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here