Dieta bezmięsna w ciąży – Wegetariańska

Dieta bezmięsna w ciąży

Dieta wegetariańska u kobiet w ciąży budzi wciąż wiele kontrowersji. Na temat diety bezmięsnej stosowanej w czasie ciąży pojawiło się wiele mitów. Wciąż utrzymuje się przekonanie, fałszywe zresztą, że dzieci, których matki nie jadły mięsa podczas ciąży słabiej się rozwijają. Dieta wegetariańska, odpowiednio dobrana, zaplanowana i skonsultowana z lekarzem nie zaszkodzi ani mamie ani dziecku. Ważne jednak, by znajdowały się w niej produkty, które są źródłem wapnia, witamin i kwasu foliowego, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju płodu.
Ciążą to okres, w którym kształtuje się nowe życie. Płód odżywia się tym samym, co jego matka. To, w jaki sposób komponuje swoją dietę wpływa na rozwój maleństwa. Jeśli przyszła mama jest wegetarianką, nie musi na czas ciąży rezygnować ze swoich dotychczasowych kulinarnych upodobań. Musi jednak pamiętać, żeby dostarczać do swojego organizmu wszystkie niezbędne składniki w rozwoju dziecka.

Poniżej prezentujemy składniki odżywcze, które przyszła mama powinna dostarczać do swojego organizmu i produkty, które je zawierają. Istotną rolę w rozwoju dziecka mają białka i węglowodany. Kobieta w ciąży znajdzie je w ziarnach zbóż, najlepiej nieoczyszczonych, kaszach, płatkach zbożowych, roślinach strączkowych, owocach i orzechach. Specjaliści uważają, że przyszła mama na diecie wegetariańskiej powinna jeść wszystkie dostępne jej zboża, a więc: pszenicę, orkisz, żyto, jęczmień owies, proso(kaszę jaglaną), grykę (kaszę gryczaną), ryż, kukurydzę oraz mniej popularne amarantu i quino (komosę ryżową). Oczywiście w diecie powinny znaleźć się także razowe pieczywo i makarony produkowane z razowych mąk. Na stole powinny też od czasu do czasu i w małych ilościach pojawiać się lekkostrawne warzywa strączkowe, na przykład: czerwona soczewica, fasolkę mung, azuki, ciecierzyca i świeży bób. Przyszłe mamy powinny unikać natomiast soi, która spożywana w nadmiarze może być szkodliwa.

Warzywa, jako źródła niezbędnych witamin i mikroelementów powinny pojawiać się na stole przyszłej mamy najczęściej jak to możliwe. Dieta powinna zawierać miedzy innymi marchewkę, pietruszkę, pasternak, seler, czarną rzodkiew, rzodkiewkę, buraka czerwonego, ziemniaki, cebulę, kapusty, kalafior, brokuły, cukinię, kabaczek, ogórki, patisony, pomidory, paprykę i bakłażan. W diecie nie powinno zabraknąć także bogatych w kwas foliowy warzyw liściowych, takich jak jarmuż, pietruszka, szczypior, por, seler naciowy, sałaty czy boćwina. Warto także przypomnieć o dziko rosnących roślinach takich jak, liście mniszka, lebiody, krwawnika, pokrzywy, babki lancetowatej oraz wodorostów: kombu, wakame, arame, hiziki, nori, agar-agar. Kobiety w ciąży powinny też jeść ukiszone produkty, choć w mniejszej ilości, takie jak kapusta, ogórki, cukinie, patisony, kabaczki, buraczki, grzyby i owoce. Są one nie tylko lekkostrawne, ale chronią organizm przed utrata wapnia, cynku i magnezu.

Warto także do diety wegetariańskiej włączyć nasiona i orzechy, które są naturalnym źródłem niezbędnego do rozwoju dziecka białka, węglowodanów, tłuszczy i minerałów. Polecany jest szczególnie sezam, siemię lniane, pestki słonecznika, dyni, kasztany jadalne, migdały, orzechy włoskie, laskowe i ziemne. W diecie powinny znaleźć się także owoce, szczególnie te krótko gotowane i pieczone, które są lekkostrawne. Dużo zdrowsze są owoce sezonowe, takie jak bogate w witaminę C truskawki. Owoce są doskonałym zamiennikiem cukru, który można też zamienić na miód. Ważne jest także dostarczanie do organizmu odpowiednich olejów pochodzenia roślinnego, najlepiej z pierwszego tłoczenia na zimno. Specjaliści polecają oliwę z oliwek, oleje słonecznikowe, sezamowe, lniane, kukurydziane, rzepakowe i orzechowe. Dietę, przyszła mama powinna wzbogacać o chudy twaróg i jajka.

Nie tylko to, co przyszła mama je jest ważne dla rozwoju dziecka, ale również napoje, które są elementem jej diety. Wśród nich pojawić się powinna między innymi niegazowana woda mineralna, herbatę bancha pędową i liściastą, herbaty zielone, owocowe, ziołowe, kawa zbożowa, soki owocowe i warzywne, kwas chlebowy, sok z buraka naturalnie fermentowany oraz sok z brzozy. Dietę wegetariańską przyszłą mama powinna wzbogacać o bulion warzywny i zupy sezonowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here