Wymioty w ciąży

Wymioty w ciąży
U większości kobiet poranne mdłości i towarzyszące im wymioty są jednym z pierwszych symptomów ciąży. Nie stanowią dla dziecka niebezpieczeństwa, ale mogą być bardzo uciążliwe. Od pewnego czasu uważa się, że są dla płodu prawdziwym dobrodziejstwem. Dlaczego?

Początek dolegliwości

Mdłości i powodowane przez nie wymioty zazwyczaj pojawiają się w pierwszym trymestrze ciąży. Najbardziej przybierają na sile między 8 a 12 tygodniem ciąży. Najczęściej pojawiają się rano, rzadko zdarza się że występują przez cały dzień. Z powodu wymiotów może wystąpić niewielka utrata masy ciała. Spadek wagi o 2-3 kg nie jest groźny ani dla matki ani dla dziecka. Czasami wymioty bywają bardzo dokuczliwe i obfite może wystąpić odwodnienie i nadmierna utrata witamin i minerałów.

Przyczyny nudności i wymiotów w ciąży

Główną przyczyna występowania mdłości w ciąży jest wzrost poziomu hormonów podtrzymujących ciążę, są to progesteron i estrogeny, hormon LH i HCG. Wzrost stężenia tych hormonów we krwi sprawia, że kobiecie zmienia się odczuwanie smaków i zapachów, jest na nie bardziej wyczulona. Stąd potrawy, które nie wywoływały wcześniej nieprzyjemnych reakcji teraz je powodują. Zmiana odczuwania smaków i zapachów powoduje też apetyt na najdziwniejsze kombinacje pokarmów. Inną przyczyną mdłości jest stres, który zawsze towarzyszy ciężarnej na początku ciąży. Wynika on z podekscytowania lub niepewności i zależy od jej sytuacji zdrowotnej, rodzinnej i finansowej. Odczuwanie stresu i skrajnych emocji jest normalne w okresie ciąży, zmienność nastrojów jest jakoby przypisana do tego stanu.

Wpływ mdłości na rozwijające się dziecko

Zaskakującym może wydawać się fakt, że poranne mdłości mogą mieć pozytywny wpływ na płód. Wynika to z tego, że występowanie nudności w kontakcie z jakimś pokarmem chroni dziecko przed niekorzystnym wpływem niektórych składników pokarmowych. Nudności, wymioty oraz nadwrażliwość na zapachy eliminują z diety ciężarnej produkty, które są nieświeże, zawierają toksyny lub są ciężkostrawne. Co więcej, u kobiet, u których wystąpiły mdłości w ciąży rzadziej dochodzi do poronień oraz problemów z donoszeniem dziecka. Co więcej według najnowszych badań opublikowanych przez serwis Health24.com poranne mdłości matki mogą mieć związek z inteligencją dziecka. Dzieci, których matki uskarżały się na tę dolegliwość miały lepsze wyniki w testach IQ.

Dieta, która pomaga zapobiegać mdłościom

Niezwykle ważnym elementem diety ciężarnej jest zapewnienie sobie odpowiedniej ilości płynów. Woda jest konieczna do prawidłowej pracy organizmu a także rozcieńcza soki żołądkowe i chwilowo łagodzi głód i mdłości. Ciężarnym zaleca się pić: niegazowaną wodę mineralną, delikatne napary ziołowe, np. z melisy lub nagietka, delikatny napar z czarnej herbaty, łagodne w smaku niesłodzone kompoty, bulion (warzywny, mięsny lub rybny), napar z dodatkiem świeżego imbiru (można go po prostu dodać do jakiejś herbatki ziołowej lub pic sam pokrojony i zalany wrzątkiem, można ten napar delikatnie osłodzić np. miodem). Powinno się unikać natomiast: wody i napojów gazowanych, zielonej i czerwonej herbaty, kawy, mocnego naparu z czarnej herbaty, mocnych naparów ziołowych, soków owocowych (szczególnie o intensywnym smaku), napojów konserwowanych i przetworzonych, mleka. Zaleca się spożywanie posiłków co 3-4 godziny gdyż uczucie głodu potęguje mdłości. Należy jeść w spokoju, powoli, dokładnie przeżuwając kęsy. Na talerzu powinny dominować produkty nieprzetworzone i sezonowe. Dieta powinna zapewniać optymalne ilości witamin i minerałów. Wzbogacanie diety suplementami należy skonsultować z lekarzem, często zdarza się, że tabletki z żelazem wzmagają mdłości. W ciąży zaleca się spożywanie: potraw lekkostrawnych, gotowanych, duszonych, pieczonych, zup, zbóż (ciemny ryż,  różne kasze), warzyw sezonowych, chudego mięsa i ryb, nasion i orzechów (w niewielkich ilościach). Produkty bogate w witaminę B6, zapobiegają mdłościom, takimi produktami są: produkty zbożowe, warzywa zielone, fasolka szparagowa, kalafior, marchew, ziemniaki, fasola, nasiona roślin strączkowych, orzechy, pestki dyni, chude mięso, drób, jajka, ryby. Mdłościom mogą sprzyjać: ostre przyprawy, wzmacniacze saku i zapach (np. glutaminianu sodu), smażone, tłuste potrawy, nabiał (który długo zalega w żołądku i daje chwilową ulgę, wzmaga mdłości i zgagę), surowe owoce i warzywa, żywność przetworzona (zawiera dużo przetworzonych tłuszczów, sztucznych aromatów i dodatków).

Inne metody łagodzenia mdłości

W łagodzeniu mdłości bardzo dobrze sprawdza się ruch (oczywiście nie wyczynowy) na świeżym powietrzu, gimnastyka, relaks, aromaterapia. Bardzo pozytywny wpływ maja też wyjścia z partnerem lub spotkania ze znajomymi. Wszystko co odrywa umysł ciężarnej od nieprzyjemnych dolegliwości się sprawdzi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here